22 Ιουλ 2014

Ένα eshop στον υπολογιστή σας - Μέρος 5

Από τις πλέον χρήσιμες δυνατότητες ενός eshop, απαραίτητη κι αναγκαία θα έλεγα ειδικά για την Ελλάδα η οποία και υπολείπεται ακόμα στην διείσδυση του internet, είναι η λήψη τηλεφωνικών παραγγελιών από νέους αλλά και παλιούς πελάτες. Είναι άλλωστε πολλοί εκείνοι που είτε διστάζουν να δώσουν τα στοιχεία τους σε έναν υπολογιστή, πολλοί επίσης εκείνοι που θέλουν να κάνουν κάποια διευκρινιστική ερώτηση πριν την αγορά ή και υπάρχουν κι αρκετοί που δεν έχουν καν σύνδεση internet στην εργασία ή στο σπίτι τους και απλά σημείωσαν ένα προιόν και θέλουν να προχωρήσουν σε αγορά μέσω του τηλεφώνου.

Η φιλοσοφία και η βάση των συστημάτων eshop, είναι στραμμένη αυστηρά προς την αυτοματοποιημένη ανάρτηση προιόντων - έκθεση στον κατάλογο - ηλεκτρονική αγορά - αποστολή και συνήθως δεν περιέχουν ενσωματωμένες δυνατότητες "χειροκίνητης" διαχείρισης πελατών, παραγγελιών και αποθήκης.Όμως και επειδή εκτός των τηλεφωνικών παραγγελιών, πολλές φορές ο καταστηματάρχης και
διαχειριστής θα βρεθεί στην ανάγκη να διορθώσει μία παραγγελία, να προσθέσει προιόντα και να αλλάξει τα τεμάχια ή θα θελήσει να καταχωρήσει στο κεντρικό σύστημα του eshop και όχι σε ένα άλλο σημείο έναν νέο πελάτη που δεν πέρασε από το eshop αλλά έδωσε όλα του τα στοιχεία όπως και όλη του την παραγγελία, τηλεφωνικά. Και επειδή ο σωστός τρόπος είναι σίγουρα η τήρηση ενός και μόνον κεντρικού σημείου που θα κρατά όλα τα στοιχεία του καταστήματος, που θα είναι παντού και πάντα εύκολα προσβάσιμο μέσ
ω μίας σύνδεσης internet και φυσικά ασφαλές από διαγραφές, αλλοιώσεις και απώλειες πχ χάρτινων τετραδίων και βιβλίων, μέσω καλών μέτρων ασφάλειας αλλά και τήρησης πολλαπλών κι ενημερωμένων backup, η χρήση της βάσης δεδομένων του eshop είναι ότι καλύτερο.
Βέβαια η συζήτηση περί ασφάλειας των δεδομένων, η διαμόρφωση σωστής φιλοσοφίας προστασίας από απώλεια ή βλάβη και η εκμηδένιση των τυχαίων λαθών είναι σίγουρα μεγάλη και θα τη δούμε σε ξεχωριστό κεφάλαιο στο μέλλον.
 
Συνεχίζοντας λοιπόν την ανάπτυξη του βασισμένου στο oscommerce eshop moy, που φιλοξενείται στον υπολογιστή μου, όπως είδαμε στα προηγούμενα άρθρα  του "Ένα eshop στον υπολογιστή σας" Μέρη 1, 2, 3 και 4 και επικεντρώνοντας στα εργαλεία που θα έχει διαθέσιμα ο διαχειριστής του καταστήματος, εγκατέστησα τα ακόλουθα πρόσθετα:

1) Order Editor v1.3
Η βάση της επόμενης προσθήκης. Επιτρέπει στον διαχειριστή να προσθέσει μία παραγγελία, όλα τα στοιχεία μιας παραγγελίας από τα προιόντα και τα ειδικά χαρακτηριστικά τους πχ νούμερο, μέγεθος κτλ έως τον τρόπο πληρωμής και αποστολής στον πελάτη όπου για λογαριασμό του θα χρεωθεί. Η έλλειψη όμως που εχει αυτή η προσθήκη είναι ότι αναζητά μόνον στους υπάρχοντες κι εγγεγραμμένους πελάτες του eshop. Έτσι δεν μπορούσε να καλύψει αποτελέσματικά τις τηλεφωνικές πωλήσεις, κάτι που διορθώθηκε με την συνεργασία της επόμενης προσθήκης.

2) Create Account and Order Maker
Βασίζεται και μάλιστα δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τον παραπάνω Order Editor ως βάση, και παρέχοντας τις δυνατότητες χειροκίνητης εγγραφής ενός πελάτη από τον διαχειριστή και της δημιουργίας μιας νέας παραγγελίας για λογαριασμό ενός υπάρχοντος ή νέου πελάτη αλλά και για έναν επισκέπτη που δεν θέλει να εγγραφεί στην σελίδα του καταστήματος ενώ παραγγέλνει παρόλα αυτά ένα προιόν.

3) Customers Extra Fields
Με τις αλλαγές στα φορολογικά, να είναι ασταμάτητες, πάντα υπάρχει η ανάγκη για την τήρηση επιπλέον στοιχείων κυρίως σε ότι αφορά τους πελάτες του καταστήματος. Μάλιστα πολλά από αυτά τα στοιχεία δεν είναι κοινά για τις υπόλοιπες χώρες - παράδειγμα ο ΦΠΑ που προυποθέτει την ανάγκη καταγραφής του ΑΦΜ και της ΔΟΥ που δεν υπάρχουν στον Καναδά - και απαιτείται η ειδική ρύθμιση τους. Με την συγκεκριμένη προσθήκη λοιπόν μπορείτε να εισάγετε όσα πεδία χρειάζεστε για την συμπλήρωση των στοιχείων των πελατών σας.

 Στη διάρκεια των δοκιμών καλής λειτουργίας των παραπάνω λειτουργιών, πρόσθεσα και μία πολύ απλή αλλά σίγουρα εξαιρετικά χρήσιμη δυνατότητα

4) Pickup module 1.2
Με λίγα λόγια, "Παραλαβή από το κατάστημα". Κάτι που δεν διαθέτει εξαρχής το oscommerce αλλά που σίγουρα είναι και απλό όπως και πολύ χρήσιμο. Πολύ εύκολη και γρήγορη η εγκατάσταση της, η οποία όμως θα αναμείνει μέχρις ότου μπω στην διαδικασία τελικής ρύθμισης του online καταστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου