16 Ιουλ 2014

Ένα eshop στον υπολογιστή σας - Μέρος 3

Μετά από μια ατυχία που είχα την περασμένη εβδομάδα, όπου και μου κάηκε το ....βίντεο, εεε, εννοώ η μητρική στο βασικό μου pc, μετά από 9 χρόνια καθημερινής και κατά μέσο όρο 18ωρης ημερήσιας λειτουργίας ( ναι ξέρω, δεν τα φτιάχνουν τώρα τόσο καλά όσο παλιά και δεν κρατάνε  ) και αφού χρειάστηκα μία εβδομάδα για να φτιάξω μια νέα σύνθεση, να την παραγγείλω, να την παραλάβω και για να ξαναστήσω το σύστημα, επιτέλους όλα βαίνουν καλώς και πάλι.

Κατά 350€ φτωχότερος βέβαια, αλλά με καινούργιο pc που ουσιαστικά δεν βασίζεται τόσο στην μητρική ( gigabyte B85M-HD3 ) ούτε στην cpu ( intel G3220 ) ή στην ram των 8gb, αλλά κυρίως στον ssd δίσκο, sammsung 840 evo των 120gb που κρατά το λειτουργικό και τα προγράμματα, δίνοντας σαν αποτέλεσμα ένα ταχύτατο pc δουλειάς.Εγκατέστησα λοιπόν, μαζί και με όλο το υπόλοιπο απαραίτητο software, το xampp 1.8.3, έκανα και τις ρυθμίσεις που είδαμε στο Ένα eshop στον υπολογιστή σας - Μέρος 1  και ακολουθώντας τις υπόλοιπες οδηγίες για την εγκατάσταση του oscommerce 2.3.4 τοπικά στον υπολογιστή μου, όπως μπορείτε να τις δείτε και στο Ένα eshop στον υπολογιστή σας - Μέρος 2 το eshop μου, στην βασική του μορφή τουλάχιστον, ήταν έτοιμο.

Σειρά είχαν κάποιες βασικές ρυθμίσεις, όπως και το πέρασμα της ελληνικής γλώσσας με τις οδηγίες του άρθρου Προσθήκη ελληνικών στο Oscommerce

*Στο μέλλον θα ανεβάσω οδηγίες και για τις πρώτες ρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνουν μετά την πρώτη εγκατάσταση του oscommerce.

Στη συνέχεια, ξεκίνησα την προσθήκη των πρώτων addon, των πρώτων πρόσθετων δηλαδή που ανεβάζουν την αξία της όλης εγκατάστασης, προσθέτοντας της νέες λειτουργίες και δυνατότητες. Εδώ θα πρέπει να τονίσω πως τόσο το πάκετο εγκατάστασης του oscommerce, όσο και τα πρόσθετα είναι απολύτως δωρεάν και κοστίζουν ουσιαστικά μόνο τον χρόνο που θα απασχοληθεί κάποιος για να τα εγκαταστήσει. Ειδικά για τα πρόσθετα, είναι πραγματικά ελάχιστα εκείνα που θα χρειαστεί να αγοραστούν ή που θα απαιτούν  μια μηνιαία συνδρομή για να λειτουργήσουν.

Να τονίσω επίσης, πως αυτός οδηγός, όπως και άλλοι που θα ακολουθήσουν, έχει σαν στόχο την παραμετροποίηση τόσο τεχνικά, τόσο σε δυνατότητες και προστιθέμενη αξία όσο και αισθητικά ενός eshop που θα βασιστεί στην στιβαρή βάση που προσφέρει το oscommerce και δεν θα ασχοληθεί με την εγκατάσταση κάποιου template ( πρότυπου εμφάνισης κυρίως ) είτε δωρεάν, είτε επί πληρωμή.

Έτσι λοιπόν, μέχρις στιγμής προχώρησα στην εγκατάσταση και επιτυχημένη δοκιμή, των εξής πρόσθετων τα οποία μπορείτε να βρείτε και εσείς στην Community Add-Ons  σελίδα του oscommerce:

Για την Διαχείριση ( Backend )

1) Ελληνική λώσσα
Μία κατά πολύ βελτιωμένη έκδοση της διαθέσιμης στην παρπάνω σελίδα. 2) Multilinguage support for Configuration
Η συγκεκριμένη προσθήκη, έρχεται συμπληρωματικά να βοηθήσει όλους όσους θέλουν το eshop τους να χρησιμοποιεί κάποια άλλη γλώσσα πλην των καθορισμένων αγγλικών. Διορθώνει ένα, ελλάτωμα κατά τη γνώμη μου, του κομματιού της Διαχείρισης όπου ενώ όλα μπορούν να μεταφραστούν σε οποιαδήποτε γλώσσα, οι περισσότερες επιλογές του μενού Παραμετροποίηση ( Configuration ) όπως και πολλές επιλογές, περιγραφές και ρυθμίσεις των Ενοτήτων ( Modules ), παραμένουν στην αγγλική.

3) Αdmin Theme Switcer
Με την εγκατάστασή του και την συλλογή χρωματικών συνόλων από το ThemeRoller μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε 20+ χρωματικά θέματα για μια καλύτερα αισθητικά εμφάνιση της Διαχείρισης.


Για τον Κατάλογο ( το ορατό κομμάτι για τους επισκέπτες )

1) Theme Switcher
Αντίστοιχα με εκείνο της διαχείρισης, αυτό το πρόσθετο δίνει μια εύκολη, καταρχήν και βασική τουλάχιστον, παραμετροποίηση του χρωματικού συνόλου του eshop μας. Το πολύ καλό είναι ότι όταν είναι εγκατεστημένα και τα δύο, χρησιμοποιούν τα ίδια θέματα και πόρους και δεν είναι απαραίτητη έτσι κάποια ξεχωριστή ρύθμιση.
2) Enchased Contact Us
Μία πιο πλήρης εμφάνιση της σελίδας της Επικοινωνίας του καταστήματος, σαφέστατα πιο επαγγελματική και με τη δυνατότητα παρουσίασης περισσότερων πληροφοριών, όπως πχ του ωραρίου λειτουργίας.3) Easy Map
Για αυτούς που θέλουν να δώσουν οδηγίες και αναλυτικές πληροφορίες για την έδρα της εταιρείας ή του καταστήματος τους, το συυγκεκριμένο πρόσθετο μπορεί να εμφανίσει 4 ειδών χάρτες για  ολόκληρη την περιοχή, δίνοντας στον πελάτη την αίσθηση ότι χρησιμοποεί το Google Earth !Να σημειώσω εδώ, ότι η εμφάνιση του καταλόγου είναι ακόμα ακατέργαστη και θα χρειαστεί πολλή δουλειά για να ετοιμαστεί ένα όμορφο, λειτουργικό αλλά και εύκολο στην λειτουργία του website γενικότερα και eshop ειδικότερα. ,

Έτσι τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσω θα δίνουν έμφαση στο κομμάτι της Διαχείρισης και τον εμπλουτισμό του με όσο περισσότερες δυνατότητες για τον έμπορο είναι δυνατόν.

Μείνετε συντονισμένοι λοιπόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου