23 Ιουν 2014

Mini pc για το σαλόνι

Πριν από λίγο καιρό σκεφτόμουν να στήσω ένα νέο pc στο σαλόνι, πίσω από την επίσης νέα τηλεόραση  40 ιντσών που διαφημιζόταν ως Smart αλλά που δεν με κάλυπταν οι δυνατότητές της, ούτε στο απλό σερφάρισμα. 

Όμως αντιμετώπισα 4 σοβαρά προβλήματα. Το υψηλό κόστος, που ξεπερνούσε τα 350€, τον χώρο που θα καταλάμβανε, τον θόρυβο που θα παρήγαγε και την κατανάλωση ρεύματος που δεν θα ήταν καθόλου ευκαταφρόνητη.

Με ένα ψάξιμο στο internet, έπεσα λοιπόν πάνω στην νέα μόδα των Android Mini pc. Συσκευές σε μορφή στικ ή όχι μεγαλύτερες από έναν αποκωδικοποιητή της digea, που φορούν λειτουργικό Android όπως τα έξυπνα κινητά και τα tablet, οι οποίες μόλις συνδεθούν σε μία οποιαδήποτε  HDTV ή HDMI-ικανή οθόνη, της δίνουν πλήρη δυνατότητα προβολής βίντεο HD, επιτρέπουν κλήσεις Skype ή και παίζουν όλα τα  high-end παιχνίδια.


Με τιμές που ξεκινούν λίγο πάνω από 20€ στο ebay, αυτά τα Android Mini PCs διαθέτουν γρήγορους dual ή quad-core επεξεργαστές, υποδοχές microSD για επέκταση μνήμης, και υποστήριξη για  περιφερειακά USB, Bluetooth και 802.11n Wi-Fi, όπως ακόμα και ethernet θύρες δικτύου.
Τα περισσότερα από αυτά αν όχι όλα, έχουν πλήρη πρόσβαση στο επίσημο Play Store και μπορούν να αναπαράγουν απροβλημάτιστα ταινίες και αρχεία video, ακόμα και ποιότητας720p ή και 1080p, που βρίσκονται αποθηκευμένα σε ένα υπολογιστή στην άλλη άκρη του σπιτιού. Φυσικά το σερφάρισμα στο διαδίκτυο είναι απροβλημάτιστο, η αναπαραγωγή από το youtube απροβλημάτιστη και γενικά δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από όλα όσα μπορεί να κάνει έμα πολύ καλό - και ακριβό - tablet.

 Έστησα λοιπόν ένα τέτοιο mini pc στο σαλόνι μου, αγοράζοντας μάλιστα ένα σε μορφή στικ, σύνδεσα σε αυτό ένα ασύρματο ποντίκι ενώ δενχρειάστηκα πληκτρολόγιο αφού το onscreen του λειτουργικού δουλεύει αψόγα, στην άλλη διαθέσιμη usb θύρα προσάρμοσα και ένα 4πορτο usb hub για να συνδέω τυχόν "περαστικά" στικάκια και απέκτησα ένα άψογο media pc με ελάχιστο κόστος αγοράς, που δεν πιάνει καθόλου χώρο, εντελώς αθόρυβο και πρακτικά με μηδενική κατανάλωση ρεύματος.


Στην πορεία βέβαια προέκυψε ένα πρόβλημα με το κακό ασύρματο WiFi σήμα και τις χαμηλές ταχύτητες που δεν επέτρεπε την ομαλή αναπαραγωγή μεγάλων και ποιοτικών αρχείων video που τραβούσα από το pc μου, που το έλυσα όμως με την προσθήκη ενός αντάπτορα usb to ethernet, μιας και το στικάκι μου δεν είχε ενσωματωμένη θύρα δικτύου, αξίας 2€ από το ebay και πάλι, και συνδέοντάς το πλέον ενσύρματα στο δίκτυο μου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου