20 Ιουν 2014

Πλατφόρμες eshop

Για κάποιον που έχει αποφασίσει να ξεκινήσει ένα eshop, πολύ σύντομα θα βρεθεί στο δίλημμα, του ποιά πλατφόρμα θα χρησιμοποιήσει όπου και θα φιλοξενήσει το online κατάστημά του.

Οι βασικοί οδοί είναι δύο, ουσιαστικά. Η πρώτη είναι αυτή της αγοράς ή ενοικίασης, μίας έτοιμης λύσης από μία εταιρεία που θα διαθέσει ταυτόχρονα και τον χώρο φιλοξενίας των αρχείων του καταστήματος ή ακόμα και θα αναλάβει και την αγορά και κατοχύρωση του domain name, του ονόματος ή καλύτερα της διαδικτυακής διεύθυνσης του καταστήματος, πχ σαν την www.kapaspot.blogspot.com. Μία λύση "πακέτο- όλα μαζί" δηλαδή.

Η δεύτερη είναι της αγοράς ξεχωριστά του domain name και του πακέτου φιλοξενίας, και η χρήση


κάποιου software ανάπτυξης και λειτουργίας eshop.

Στο άρθρο αυτό, θα δούμε μερικά από αυτά τα διαθέσιμα προγράμματα πλατφόρμες.


Magento e-commerceΤο θεωρούμενο ως βαρέων βαρών πρόγραμμα-πλατφόρμα ανάπτυξης ηλεκτρονικού εμπορίου. Υπάρχει σε δύο εκδόσεις, την Enterpriσe η οποία και είναι εξαιρετικά ισχυρή και χρησιμοποιείται από πολλούς "μεγάλους παίκτες" του διεθνούς εμπορίου. Διαθέτει μερικά εκπληκτικά χαρακτηριστικά και δυνατότητες, αλλά είναι και επί πληρωμή όπως και μπορεί να καταλήξει πανάκριβη.

Υπάρχει βέβαια η δωρεάν έκδοση, η Community όμως δεν συνιστάται για τον αρχάριο χρήστη και για να στηθεί ένα αξιόλογο κατάστημα με βάση αυτή, καλό θα είναι να πληρώσετε έναν ειδικό, που θα την φέρει στα μέτρα σας.

Η γνώμη μου:
Συγκρινόμενη με όλες τις υπόλοιπες πλατφόρμες, η Magento είναι κορυφή και έχει τα πιο SEO ( search engine optimizition , δηλαδή είναι εξαιρετικά φιλική στις μηχανές αναζήτησης ) χαρακτηριστικά , όμως το κόστος ανάπτυξης και λειτουργίας είναι υψηλό και δεν συνίσταται για μικρές επιχειρήσεις


 prestashopΜία πλατφόρμα που αναπτύσεται γρήγορα και μάλιστα πολλοί Έλληνες πάροχοι και εταιρείες ανάπτυξης eshop, βασίζουν τα προιόντα της σε αυτήν. Θεωρείται εύκολη στην ρύθμισή της, εξίσου εύκολη στην χρήση της και με καλά χαρακτηριστικά. Είναι δωρεάν, παρέχει πολύ καλές αναφορές και στοιχεία ανάλυσης και πολύ καλή SEO συμπεριφορά.


Η γνώμη μου:
Ένα πολύ καλό προιόν, που σίγουρα αξίζει τη δοκιμή. Ενδεχομένως βέβαια να χρειαστεί μία βαθύτερη βουτιά στον κώδικα και σίγουρα κάποια προγραμματιστική εμπειρία για την επίλυση τυχόν προβλημάτων.


osCommerce e-commerceΊσως η αρχαιότερη πλατφόρμα του είδους και η πιο δημοφιλής, μιας και ξεκίνησε ήδη από το 2000. Είναι απολύτως δωρεάν, αν και σε σύγκριση με τους υπόλοιπους παίκτες, μόλις εγκατασταθεί για πρώτη φορά, πανεύκολα είναι η αλήθεια, ενώ μπορεί να λειτουργήσει άμεσα, δεν διαθέτει ως προεγκατεστημένα κάποιες από τις δυνατότητες που έχουν οι ανταγωνιστές της. Πράγμα που που αντισταθμίζεται όμως περίφημα, αφού διαθέτει μία τεράστια και πολύ ζωηρά συμμετέχουσα κοινότητα χρηστών, που συμβάλουν με κάθε είδους προσθήκη και δυνατότητα.


Η γνώμη μου:
Αν και εξακολουθώ προσωπικά να θεωρώ ως εξαιρετικό το oscommerce, η μόδα και οι ανταγωνιστές δείχνουν να το ξεπερνούν. Όμως καμία άλλη πλατφόρμα δεν έχει την δύναμη που πηγάζει από την κοινότητά της. Οτιδήποτε πραγματικά χρειάζεται κάποιος χρήστης απαντάται άμεσα και καλά. Επίσης υπάρχουν διαθέσιμα και πάμπολλα πρότυπα και θέματα που μπορούν να κάνουν το κατάστημά σας μοναδικό, αν και επί πληρωμή. Χρειάζονται όμως και κάποιες βασικές γνώσεις κώδικα, έτσι ώστε να μπορούν να ακολουθηθούν οι αναλυτικότατες οδηγίες που θα βρει κάποιος, και να αναβαθμίσει και ρυθμίσει την εγκατάστασή του.


opencart e-commerce Νεώτερη πλατφόρμα αυτή, με πολύ καλές δυνατότητες χρέωσης, διαχείρισης παραγγελιών, των προιόντων και των γλωσσών και με καλά χαρακτηριστικά SEO. Η κύρια έμφαση στο κομμάτι της διαχείρισης παραγγελιών είναι και αυτό που το κάνει να να ξεχωρίζει, μαζί με τις πολλαπλές επιλογές στην χρέωση φόρων και ΦΠΑ ανάλογα με την κάθε χώρα.Η γνώμη μου:
Νέα και καλοφτιαγμένη πλατφόρμα, εύκολη και κατάλληλη για τον αρχάριο. Κατάλληλη επίσης για μία εταιρεία που χρειάζεται κοινό έλεγχο από ένα σημείο, για πολλαπλά καταστήματα. Όμως και εδώ πιθανόν να χρειαστεί η βοήθεια κάποιου ειδικού προγραμματιστή.

 
Εύκολο στη εγκατάσταση, "απόγονος" του oscommerce αν και με πολλές βασικές διαφορές στην δομή του και απλούστερο στην αλλαγή της εμφάνισής του, προσφέρει περισσότερα εργαλεία διαχείρισης πελατών, όπως  εκπτωτικά κουπόνια, διαχείριση newsletter και email κτλ.Η γνώμη μου:
Καλό για έναν αρχάριο χρήστη, που εύκολα μπορεί να δημιουργήσει και να τρέξει ένα βασικό και απλό κατάστημα, όμως υπολείπεται στην εμφάνιση και στην υποστήριξη που μπορεί να παρέχει το oscommerce.


Τα παραπάνω προγράμματα αποτελούν εξειδικευμένες πλατφόρμες ανάπτυξης online καταστημάτων.  Τα τελευταία χρόνια όμως, έχουν αναπτυχθεί και δύο προσθήκες που προσθέτουν την δυνατότητα του online εμπορίου, στην εξαιρετικά δημοφιλή πλατφόρμα blogging, το Wordpress. H εξαιρετική ευκολία με την οποία εγκαθίσταται και λειτουργεί το Wordpress, το καθιστά κατάλληλο για τον καθένα και είναι τέλειο για κάθε αρχάριο.

Το ένα από αυτά τα πρόσθετα είναι το WP e-Commerce, εξίσου εύκολης εγκατάστασης, λειτουργίας και ιδανικού για τον αρχάριο, και το άλλο είναι το Woo commerce το οποιο όμως δεν είναι απόλυτα δωρεάν και ούτε τόσο εύκολο.

Η γνώμη μου:
Η χρήση του Wordpress ή και του Joomla, ενός άλλου software το οποίο μπορεί να παίξει τον ρόλο Και του eshop, είναι καλές μόνο για πειραματισμό ή για καταστήματα εντελώς βασικά, με λίγα προιόντα όπως και προοπτική. Δεν θα τα πρότεινα για σοβαρή εργασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου