27 Ιουν 2014

Ένα eshop στον υπολογιστή σας - Μέρος 2

Στη συνέχεια της εγκατάστασης ενός eshop στον υπολογιστή μας και όχι στο διαδίκτυο, είτε για σκοπούς πειραματισμού είτε για να το αναπτύξουμε offline πριν το δημοσιεύσουμε, έτοιμο προς λειτουργία και στην διάθεση του κοινού, αφού σαν πρώτο βήμα εγκαταστήσαμε το εξαιρετικό XAMPP στην έκδοση για Windows, θα δούμε βήμα προς βήμα, την αρχική εγκατάσταση της δημοφιλούς και πλήρως παραμετροποιήσιμης όπως και εξειδικευμένης πλατφόρμας για eshop, του Oscommerce, στην πιο πρόσφατη έκδοσή του, την 2.3.3.4.

Η διαδικασία είναι απλή, αν και για έναν αρχάριο χρήστη θα χρειαστεί λίγη προσοχή στα απαιτούμενα βήματα. Επίσης πριν ξεκινήσετε καλό θα είναι να προμηθευτείτε κάποιον καλό επεξεργαστή κειμένου, πιο σύνθετο από το


Σημειωματάριο που συνοδεύει τις εκδόσεις των windows, αλλά όχι τόσο βαρύ όπως το Word. Θα πρότεινα είτε το δωρεάν  Notepad++ , είτε το επίσης δωρεάν Notepad2 , είτε την προτίμησή μου αν και όχι δωρεάν, το EditPad Pro .

Oscommerce
1) Kατεβάζουμε στο pc μας, το Oscommerce 2.3.4 full package και αφού πάμε στον δίσκο που εγκαταστήσαμε το XAMPP, αποσυμπιέζουμε τα αρχεία του Oscommerce προσωρινά κάπου στο pc μας και από την Εξερεύνηση των Windows πηγαίνουμε στον φάκελλο catalog, αντιγράφουμε όλα τα αρχεία που περιέχει και τα επικολλούμε στο  :

Χ/xampp/htdocs/develop1

Χ: το γράμμα του δίσκου
xampp o φάκελλος εγκατάστασης του
develop1 ο φάκελλος που καλό είναι να δημιουργήσουμε για την ευκολία της χρήσης.

2) Πηγαίνοιυμε στον φάκελλο Xampp και επιλέγουμε για άνοιγμα το αρχείο xampp-control. Αυτό είναι το πρόγραμμα που θα πρέπει να ανοίγουμε κάθε φορά που εκκινούμε το pc μας, για να μπορούμε να εργαστούμε στο eshop μας, οπότε καλό είναι να δημιουργήσετε κάπου στην Επιφάνεια εργασίας σας μία συντόμευση.

3) Αφού ανοίξει το xampp-control, επιλέγουμε START στον Apache όπως επίσης και στο MySQL

4) Αφού άνοιξαν τα δύο παραπάνω, επιλέγουμε ADMIN στο MySQL και βλέπουμε ότι θα ανοίξει ο browser μας και θα εμφανιστεί η PhpADMIN, δηλαδή η γενική διαχείριση των βάσεων δεδομένων μας.

Θα πρέπει και να είμαστε πάντοτε πολύ προσεκτικοί κάθε φορά που ανοίγουμε την phpADMIN, καθώς είναι σαν να εργαζόμαστε στα θεμέλια του καταστήματός μας, οπότε τα λάθη δεν συγχωρούνται.

5) Θα δημιουργήσουμε λοιπόν μία νέα βάση δεδομένων, πάνω στην οποία θα στηθεί το κατάστημά μας. Εδώ θα αποθηκεύονται στην πραγματικότητα όλα τα δεδομένα και τα στοιχεία του, για να μπορεί να τα εμφανίσει στο διαδίκτυο.

Πηγαίνουμε στην καρτέλλα Βάσεις δεδομένων και γράφουμε στο Όνομα βάσης το develop1_osc και επιλέγουμε στο Σύνθεση το utf8_unicode_ci

Επιλέγουμε το κουμπί Δημιουργία και η βάση μας είναι έτοιμη, αν και όχι ακόμα για χρήση

6) Κοιτώντας στο αριστερό σημείο, θα παρατηρήσουμε ότι εμφανίζεται πλέον και η νέα μας βάση develop1_osc. Tην επιλέγουμε και από τις καρτέλλες δεξιά, πηγαίνουμε στην Έλεγχος δικαιωμάτων και εκεί στο Προσθήκη Χρήστη. Στη συνέχεια συμπληρώνουμε τα εξής:

Όνομα χρήστη : developer1
Φιλοξενητής : Τοπικό ( βλέπουμε ότι αυτόματα συμπληρώνεται το localhost )
Κωδικός πρόσβασης : 12345678 ( δίνω κάτι εύκολο για αρχή ή αν θέλετε το αλλάζετε)
Επαναεισαγωγή: 12345678 ξανά δηλαδή ο παραπάνω κωδικός

και στο Γενικά δικαιώματα τσεκάρουμε το Επιλογή όλων.

Επιλέγουμε το κουμπί Εκτέλεση και μόλις δημιουργήσαμε έναν χρήστη για την βάση μας.

7) Σαν τελικό βήμα, θα πρέπει να συσχετίσουμε τον χρήστη που μόλις δημιουργήσαμε, με την βάση δεδομένων του καταστήματος.

Επιλέγουμε το πρώτο εικονίδιο πάνω αριστερά με το σπιτάκι ( Home ) και δεξιά στις καρτέλλες, επιλέγουμε Χρήστες -> Δικαιώματα βάσης δεδομένων -> Προσθήκη δικαιωμάτων στην ακόλουθη βάση δεδομένων διαλέγουμε την develop1_osc και τσεκάρουμε το κουτάκι στο Επιλογή όλων.

Επιλέγουμε το κουμπί Εκτέλεση και επιτέλους το δύσκολο πρώτο κομμάτι τελείωσε. Μπορούμε τώρα να κλείσουμε το παράθυρο της phpADMIN.

8) Στον browser μας και πάλι, θα γράψουμε την διεύθυνση develop1. Aν όλα πήγαν καλά στα προηγούμενα βήματα θα ανοίξει ή πρώτη σελίδα εγκατάστασης του Oscommerce.

Επιλέγουμε το Start

9) Συμπληρώνουμε κατά σειρά στα επόμενα πεδία:

Database server: localhost
User name: developer1
Password: 12345678 ( ή τον κωδικό που δώσαμε προηγουμένως στο βήμα 6 )
Database name: develop1_osc

Επιλέγουμε Continue και περιμένουμε όσο το πρόγραμμα ενημερώνει αυτόματα την βάση δεδομένων με τα αρχεία του. Αφού τελειώσει, θα ανοίξει η επόμενη οθόνη που στην πλειονότητα των περιπτώσεων το πρόγραμμα έχει ανιχνεύσει αυτόματα τις θέσεις των αναγκαίων αρχείων, κι έτσι επιλέγουμε ξανά το πλήκτρο Continue χωρίς να κάνουμε κάποια αλλαγή.

10) Συμπληρώνουμε κατά σειρά στα επόμενα πεδία:

Store Name: Το όνομα του καταστήματος σας  πχ Kapaspot AE
Store Owner Name : Το όνομα του ιδιοκτήτη του καταστήματος ( μπορεί να αφεθεί κενό για την ώρα )
Email Address: Το βασικό email επικοινωνίας ( μπορεί να αφεθεί κενό για την ώρα )
Administrator User Name: Το όνομα του διαχειριστή του καταστήματος. Αποφύγετε οπωσδήποτε το admin και προτιμήστε κάτι άλλο πχ master
Administrator Password: Κάτι δύσκολο και με τουλάχιστον 8 χαρακτήρες. Καλό είναι να εισάγετε όχι μόνο γράμματα ή αριθμούς αλλά και άλλα όπως $,%,@ κτλ. Για την ώρα θα δώσουμε το 87654321
Administrator Directory Name: Οτιδήποτε άλλο εκτός από admin. Πχ diaxeirish
Time Zone: Επιλέξτε Athens

 Επιλέγουμε το πλήκτρο Continue

11 Ουσιαστικά η εγκατάσταση τελείωσε επιτυχώς!  Όμως εάν στην τελευταία οθόνη δούμε σημεία σφάλματος, τότε θα πρέπει να πάμε στον δίσκο που έχουμε την εγκατάσταση του XAMPP και πλέον και του Οscommerce, και με τον επεξεργαστή κειμένου που χρησιμοποιούμε, να ανοίξουμε 2 αρχεία.

Το πρώτο είναι το ( εννοείται πάντα στον φάκελλο htdocs του xampp ) develop1/includes/configure.php και βρίσκοντας την εγγραφή:

define('DB_SERVER_PASSWORD','');

την αλλάζουμε σε

define('DB_SERVER_PASSWORD','12345678');

προσθέτοντας δηλαδή των κωδικό πρόσβασης στην βάση δεδομένων, όπως τον δώσαμε στο βήμα 6). Αποθηκεύουμε το αρχείο και το κλείνουμε.

Το δεύτερο αρχείο είναι στο develop1/diaxeirish/includes/configure.php όπου "diaxeirish" είναι το όνομα που δώσαμε στο βήμα 10) και στο πεδίο Administrator Directory Name.

Βρίσκουμε την εγγραφή:

define('DB_SERVER_PASSWORD','');

την αλλάζουμε σε

define('DB_SERVER_PASSWORD','12345678');

όπως και παραπάνω δηλαδή. Αποθηκεύουμε το αρχείο και το κλείνουμε.

12) Βρίσκουμε και διαγράφουμε όλον τον φάκελλο /install του develop1

Και τελειώσαμε !!

Γράφοντας πλέον στην μπάρα διευθύνσεων του browser σας, develop1 ( χωρίς www και κατάληξη τύπου gr ή com μιας και το eshop σας είναι μόνον στο pc σας και όχι στο internet ) θα δείτε για πρώτη φορά το online κατάστημά σας, στην λειτουργική μεν αλλά και πολύ βασική του μορφή. Αυτό θα είναι το κομμάτι της βιτρίνας σας που θα βλέπουν οι επιισκέπτες και οι πελάτες σας.

Για να μπείτε στην Διαχείριση, η οποία θα είναι ορατή μόνον στον ιδιοκτήτη, γράψτε develop1/diaxeirish και αφού συμπληρώσετε το όνομα του διαχειριστή και τον κωδικό του, όπως τα δώσατε στο βήμα 10 θα συνδεθείτε επιτυχώς για πρώτη φορά !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου