30 Ιουν 2014

Eλληνικά στο Oscommerce για προχωρημένους

Η ελληνική γλώσσα, είχε πει κάποιος κάποτε, είναι "ανάδελφη". Τι σχέση έχει αυτό θα ρωτήσετε, και μάλιστα όταν μιλούμε για τεχνολογία και ακόμα περισσότερο για eshop, εμπόριο και καταστήματα.

Το θέμα λοιπόν είναι ότι η προσθήκη της ελληνικής γλώσσας, είναι μια κοπιαστική εργασία που πολλές φορές δεν φτάνει σε επίπδα ολοκλήρωσης της τάξης του 100%, σε αντίθεση με άλλες γλώσσες, με προεξέρχουσα φυσικά την αγγλική, που έχουν πάρα πολύ κόσμο να δουλεύει πάνω σε αυτές και να προσφέρει, δωρεάν ή με πληρωμή σε όλους τους υπόλοιπους που τις χρειάζονται.

Προσωπικά, διάλεξα το oscommerce, πριν από χρόνια όταν άρχισα να ασχολούμαι με τις πλατφόρμες
των eshops, επειδή όχι μόνον ήταν εντελώς δωρεάν για χρήση και δουλειά, αλλά κι επειδή παρόλη την όποια δυσκολία του για να το φέρει κάποιος στα μέτρα του, ήταν εν δυνάμει το πιο πλήρες σύστημα και είχε όπως και συνεχίζει να έχει μια τεράστια και πολύ δραστήρια επίσης κοινότητα χρηστών, που προσφέρουν εξαιρετικά ποιοτική βοήθεια στους χρήστες της εφαρμογής. Είτε αυτοί είναι επαγγελματίες προγραμματιστές, είτε απλά έπαγγελματίες που θέλουν να στήσουν το δικό τους μαγαζί.

Στο θέμα της ελληνικής γλώσσας λοιπόν, όπως είδαμε και στο Προσθήκη ελληνικών στο Oscommerce, υπάρχει μεν η δυνατότητα προσθήκης της, εύκολα και με καλά αποτελέσματα, αλλά παρόλα αυτά δεν είναι πλήρης.

Κυρίως στο κομμάτι της διαχείρισης, υπάρχουν μεγάλα. όχι ακριβώς κενά, αλλά πολλά σημεία όπου δεν υπάρχει μετάφραση και αυτά εμφανίζονται με αγγλικές ονομασίες και περιγραφές, κάτι που δημιουργεί προβλήματα σε έναν διαχειριστή που δεν έχει καλή γνώση των αγγλικών και δυσκολεύεται ως επακόλουθο, να ρυθμίσει και να λειτουργήσει σωστά το κατάστημά του.

Μία λοιπόν προσθήκη που βρήκα στην σελίδα προσθέτων του oscommerce, είναι η Multilanguage Support for Configuration and Modules in Adminstration Tool osCommerce 2.3.1. Χρονολογείται ήδη από το 2011 και όπως βλέπετε αφορά την έκδοση  2.3.1, όμως δουλεύει εξαιρετικά καλά και με την πιο πρόσφατη 2.3.4 και μπορεί να προσφέρει την πλήρη μεταμόρφωση του περιβάλλοντος διαχείρισης του Oscommerce, σε ένα εργαλείο ολικά μεταφρασμένο στα ελληνικά.

Να τονίσω εδώ, ότι αυτό το πρόσθετο, στην ουσία "ξεκλειδώνει" τα σημεία εκείνα που παραμένουν αμετάφραστα και στα αγγλικά, επιτρέποντας την δυνατότητα μετάφρασής τους σε όποια γλώσσα επιθυμεί ο χρήστης. Δεν χρειάζεται πια η παρέμβαση και η εργασία απευθείας στην βάση δεδομένων, κάτι που είναι εξ ορισμού επικίνδυνο αφού τα πιθανά λάθη, μπορεί να προξενήσουν ανεπανόρθωτη βλάβη στην όλη εγκατάσταση του καταστήματός σας.  Δεν μεταφράζει αυτόματα όμως, μιας και η "αγγαρεία"  της επιμέρους μετάφρασης όλων των μενού και των περιγραφών , παραμένει στο ακέραιο.

Αν παρόλα αυτά, επιθυμείτε να δημιουργήσετε ένα τέλεια σωστό και μάλιστα στην γλώσσα σας περιβάλλον, το πρόσθετο αυτό είναι από τα βασικά και συστήνεται ανεπιφύλακτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου