14 Ιουν 2014

Καλαίσθητος ηλεκτρικός πίνακας

Σε όλα τα σπίτια, υπάρχει ο ηλεκτρικός πίνακας ο οποίος και διαμοιράζει το ηλεκτρικό ρεύμα. Πολλές φορές όμως, αυτός είναι τοποθετημένος σε εμφανές σημείο του σπιτιού, το πλαστικό πορτάκι του είναι χαραγμένο και σε κακή κατάσταση ή και πολλές φορές χαμένο !

Πως θα σας φαινόταν εάν αντικαθιστούσατε αυτό το αντιαισθητικό και πολλές φορές κατεστραμμένο πορτάκι, με έναν ζωγραφικό πίνακα της αρεσκείας σας, που θα στολίζει το συγκεκριμένο σημείο, αλλά παράλληλα θα λειτουργεί και πιο εύχρηστα ;

Φυσικά πάντοτε με ελάχιστο έως μηδαμινό κόστος, με υλικά που σίγουρα έχουμε κάπου παραπεταμένα. και με μικρό πραγματικά κόπο και χρόνο.

Θα χρειαστούμε λοιπόν, ένα τελάρο ήδη ζωγραφισμένου πίνακα ή ένα απλό κάδρο από αυτά που υπάρχουν σε...
κάθε σουπερμάρκετ ή κατάστημα με είδη διακόσμησης και που δέχονται όποια αφίσα ή φωτογραφία της αρεσκείας μας, δυο μεντεσεδάκια, μερικές ξυλόβιδες, ένα κατσαβίδι και ένα ηλεκτρικό τρυπάνι.
 
Σε πρώτο βήμα θα χρειαστεί να αφαιρέσουμε το υπάρχον καπάκι, εάν υπάρχει ακόμα στην θέση του και δεν έχει καταστραφεί με τα χρόνια και αμέσως μετά να μετρήσουμε τις εξωτερικές διαστάσεις του μεταλλικού πλαισίου του ίδιου του ηλεκτρικού πίνακα. Αυτό θα μας βοηθήσει για να επιλέξουμε το κατάλληλο μέγεθος του τελάρου ή κάδρου που θα χρησιμοποιήσουμε, το οποίο και δεν θα πρέπει να είναι υπερβολικά μικρό, έτσι ώστε να καλύπτει όλο το μεταλλικό πλαίσιο, αλλά ούτε και υπερβολικά μεγάλο και τελικά δύσχρηστο.

Αφού λοιπόν, καθαρίσουμε τον ηλεκτρικό πίνακα και έχουμε διαθέσιμο το κάδρο μας, μετράμε τα σημεία που θα βιδωθούν σε αυτό τα δύο μεντεσεδάκια και χρησιμοποιώντας μικρές ξυλόβιδες, μαρκάρουμε με μολύβι τα σημεία όπου θα τα βιδώσουμε. Προσοχή να μην μπουν πολύ έξω και κοντά στις γωνίες του τελάρου καταστρέφοντας το αν είναι ξύλινο, αλλά ούτε και πολύ μέσα έτσι ώστε να διατηρείται η ισορροπία του όταν θα λειτουργήσει ως ανοιγόμενο καπάκι. Και φυσικά τσεκάρουμε για το κατά πόσον η θέση που θα βιδωθούν θα είναι κι αντίστοιχα σωστή στην πλευρά της μεταλλικής κάσας του ηλεκτρικού πίνακα.Καλό επίσης είναι να χρησιμοποιήσουμε όσο γίνεται μικρότερους μεντεσέδες, όταν αυτοί είναι τετράγωνοι ή λεπτότερους όταν είναι μακρόστενοι.
Έχοντας βιδωμένους τους μεντεσέδες - χρησιμοποιώντας το κατσαβίδι και μικρές ξυλόβιδες και με μεγάλη προσοχή στο χέρι έτσι ώστε να μην τραυματίσουμε το ξύλο του - στο τελάρο μας, σημειώνουμε και τις θέσεις βιδώματος που αντιστοιχούν στο μεταλλικό πλαίσιο του ηλεκτρικού πίνακα.

 *** ΠΡΟΣΟΧΗ ***
Δεν υπάρχει κίνδυνος για μικρά τρυπήματα στο πλαινό τελάρο του ηλεκτρικού πίνακα, αλλά εάν δεν είστε σίγουροι για τις ικανότητες σας στον χειρισμό του δράπανου ή εάν υποπτεύεστε ότι μπορεί να προκαλέσετε ζημιά στην γενικότερη ηλεκτρική εγκατάσταση, ΜΗΝ προχωρήσετε στο παρακάτω βήμα και ΜΗΝ συνεχίσετε με αυτόν τον οδηγό. Με την παράθεση αυτού του οδηγού δεν ευθυνόμαστε για τυχόν ζημιές, ατυχήματα ή και βλάβες.


 Με το ηλεκτρικό δράπανο μας που φορά το κατάλληλου διαμετρήματος, ανάλογα με το πάχος των μικρών ξυλόβιδων, τρυπάνι μετάλλου, και με  ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ και χωρίς βιασύνη, ανοίγουμε τις τρύπες στα σημεία που έχουμε ήδη σημαδέψει, στο πλαινό τμήμα του μεταλλικού πλαισίου του ηλεκτρικού πίνακα.

Και βιδώνοντας το τελάρο ή κάδρο μας, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι σαν και αυτόενώ λειτουργικά, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι οπωσδήποτε πιο όμορφο από το παλιό.
 


Και για την καθόλου απίθανη περίπτωση, όπου το νέο μας πορτάκι ανοίγει και δεν εφαρμόζει καλά στο μεταλλικό πλαίσιο, όταν το "κλείνουμε",  είτε επειδή ο τοίχος μας είναι στραβός είτε επειδή οι μεντεσέδες δεν βιδώθηκαν τέλεια, θα χρειαστεί να κολλήσουμε στο κάτω μέρος του, ένα μικρό μαγνητάκι, ακόμα και θραύσμα από κάποιο παλιό , το οποίο και θα φροντίσει να το "σφραγίζει" στην θέση του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου