16 Ιουν 2014

Ανακαλύψτε τον ..... τροχό !

Τροχοί παντού ; Μα και βέβαια ναι !

Δεν πρόκειται όμως ούτε για αυτοκίνητα, ούτε για τρένα, ούτε καν για "ρόδα, τσάντα και κοπάνα", αλλά για ...ροδάκια. Την προσθήκη δηλαδή αυτών των μικρών ροδών σε διάφορα έπιπλα του σπιτιού ή του γραφείου μας ή ακόμα και την πραγματική ανακύκλωση κάποιων παλιών αντικειμένων, δίνοντας τους νέες χρήσεις και μεγάλη λειτουργικότητα.

 Ας δούμε λοιπόν μαζί, κάποιες ιδέες όπου με την αγορά μερικών...πάμφθηνων μικρών ροδών, με κόστη από 0,50€ έως και 5€ ανά τεμάχιο που ανάλογα με την χρήση και βασικά το βάρος και τον σκοπό που θα χρειαστεί να εξυπηρετήσουν, μπορούν να μετατρέψουν ένα παλιό αχρησιμοποίητο και άχρηστο συρτάρι που περίσεψε από ένα κατεστραμμένο πια έπιπλο, μία απλή σανίδα ή ένα κομμάτι mdf, σε λειτουργικά έπιπλα και βάσεις για πάμπολλες χρήσεις.

Βάση σταθερού υπολογιστή

Οι περισσότεροι πύργοι ή σταθερά pc, βρίσκονται στο πάτωμα του γραφείου του χώρου μας, φυσικά λόγω όγκου και βάρους αλλά και για λόγους καλύτερης ψύξης τους. Το μειονέκτημα όμως αυτής της θέσης, είναι ότι η απευθείας επαφή ακριβώς με το πάτωμα, το χαλί ή την μοκέτα  έχει σαν αποτέλεσμα την συσσώρευση σκόνης και βρωμιάς και στο εσωτερικό του pc αλλά και γύρω όπως και πίσω του. Και οπωσδήποτε την δυσκολία πρόσβασης για την προσθαφαίρεση κάποιου καλωδίου σε μία υποδοχή της μητρικής, για κάποιον έλεγχο κτλ.

Συνιστάται λοιπόν η τοποθέτηση  του πύργου σε μία βάση, μεταλλική συνήθως ή και ξύλινη η οποία θα βοηθήσει να μειωθεί κατά πολύ το μειονέκτημα της σκόνης στο εσωτερικό, αλλά όμως δεν θα έχει καμιά βελτίωση στα υπόλοιπα.

Για αυτό και σε πολλά καταστήματα, πωλούνται τέτοιες ειδικές για pc βάσεις, οι οποίες διαθέτουν και ροδάκια. Το κακό όμως με αυτές, πέρα της υπερβολικά υψηλής τιμής τους, είναι ότι περιορίζουν τις διαστάσεις του κουτιού που μπορεί να δεχτούν, είναι άκομψες και τα ροδάκια τους κακής ποιότητας.

Η λύση λοιπόν, είναι απλή !

Βάση σταθερού pcΔεν έχουμε παρά να μετρήσουμε στο περίπου, μιας και δεν απαιτείται ακρίβεια, τις κάτω διαστάσεις του πύργου μας, να βρούμε μία, ακόμα και παλιά, σανίδα ή ρετάλι από μελαμίνη, ξύλο ή mdf, ικανοποιητικά όμως γερή και σε καλή κατάσταση, να αγοράσουμε 4 φτηνά ροδάκια, να τα βιδώσουμε σε αυτήν και πλέον το pc μας, θα μπορεί κυριολεκτικά να "κόβει βόλτες" άνετα. Έτσι κάθε αναβάθμιση θα είναι πανεύκολη, ενώ η πρόσβαση γύρω του όπως και κάτω από αυτό για σκούπισμα και σφουγγάρισμα, θα είναι άνετη.

Σταθερός υπολογιστής σε βάση
Τελικό κόστος, σίγουρα όχι πάνω από 4€, όταν οι "έτοιμες"  λύσεις κοστίζουν πάνω από 15€ !

Τροχήλατες βάσεις για όλες τις χρήσεις

Με την ίδια όμως λογική, μπορούμε να φτιάξουμε τέτοιες εύκολες και ανέξοδες βάσεις, για πολλά από τα αντικείμενα της οικοσκευής μας, όπως για το βαρύ καλάθι των απλύτων που βρίσκεται μακριά από το πλυντήριο, για την πολύ βαριά εργαλειοθήκη μας ή και για την αποθήκευση και  μεταφορά ενός γεμάτου ντενεκέ λαδιού, από την αποθήκη στην κουζίνα.


Συρτάρια αποθήκευσης κάτω από το κρεβάτι

Εάν το κρεβάτι μας, διπλό ή μονό δεν έχει σημασία, είναι αρκετά ψηλό, μας προσφέρει έναν ιδανικό χώρο αποθήκευσης ακριβώς κάτω από αυτό. Το μόνο που χρειαζόμαστε, πέρα από τα απαραίτητα ροδάκια, είναι μερικά συρτάρια ή κάποια παλιά κουτιά, κατά προτίμηση ξύλινα, τα οποία θα μετατρέψουμε σε τροχήλατα δίνοντας τους ένα νέο και πολύ πρακτικό χαρακτήρα.

Έξτρα κρεβάτι επισκεπτών ή παιδικού δωματίου

Μία άλλη και εξαιρετικά πρακτική εφαρμογή, της τροχήλατης βάσης, είναι η δημιουργία ενός πλήρων διαστάσεων κρεβατιού που θα αποθηκεύεται όταν δεν θα χρησιμοποιείται, κάτω από ένα ήδη υπάρχον κλασσικό αλλά αρκετά ψηλό κρεβάτι.

Και πάλι, σημασία έχει η χρησιμοποίηση ενός καλής ποιότητας υλικού, όπως το mdf, που θα μπορεί να αντέξει το βάρος ενός ανθρώπου, η καλής ποιότητας ρόδες που θα χρησιμοποιήσουμε όπως και το διαθέσιμο ώφέλιμο ύψος του κρεβατιού  που θα το στεγάσει και που θα πρέπει να χωράει το ύψος των ροδών και του ξύλου αλλά και το πάχος του στρώματος που θα τοποθετήσουμε.


Δείτε την κατασκευή έτοιμη

 

Οι φωτογραφίες και η πλήρης περιγραφή της απλούστατης πραγματικά κατασκευής έιναι από εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου